Sjostakovitjs eftermæle

Forleden spillede Radiosymfoniorkestret (ja, det burde orkestret stadig hedde….) Sjostakovitjs 8. symfoni under ledelse af Verdernikov. Som referenceindspilning af værket vil mange nok nævne en af Mravinskijs indspilninger. En af dem er liveoptagelsen fra London i 1960. Lyden er lidt upoleret, som det må forventes.

Karl Åge Rasmussen blev interviewet i P2 om Sjostakovitj, fordi han netop har skrevet en bog om Prokofjev (!). Han betegnede Volkovs berygtede erindringsbog om/af Sjostakovitj som et klart falskneri. Han har nemlig talt med Sjostakovitjs (sidste) kone, som stadig lever, og hun fortalte (igen), at Sjostakovitj kun mødte Volkov ganske få gange, og at Volkovs bog derfor ikke kan være “fortalt” til ham af Sjostakovitj selv. Det er en velkendt historie i det store og fascinerende bravallaslag om Volkovs bog og Sjostakovitjs karakter, holdning til sovjetkommunismen og dermed hans eftermæle.  Karl Åge Rasmussen har skrevet fine bøger om komponister og musikere. Sjostakovitj er et minefelt, hvor man uanset hvad vil jokke nogen over tæerne….